BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

sAwaTdeE kaA!!!

hye...
salam sejahtera...
seperti yang anda semua tahu...
salah 1 dari syarat hidup kita ialah makan...so kali ini..sy ingin berkongsi ilmu & resepi dari pengalaman sy yang pernah menjadi tukang masak restoran yang menyediakan masakan ala thai...original punya...xmain cilok2..hehehe...
setakat mengetahui tidak ada apa salahnya..
malah tiap pengetahuan mungkin pada suatu hari yang tidak diketahui entah bila... pasti akan memberi faedah juga...
apa kata kita cuba...
sebarang komen & pertanyaan adalah dialu2kan...


chok dee..(g.luck)


Wednesday, 27 January 2010

kailan goreng biasa


(bahan2)
1 ikat kailan...(asingkan batang & daunnya)
(gunakan udang atau isi ayam sebagai rencah)
2 ulas bawang putih dicincang...
1 sudu sos tiram...
2 sudu minyak masak...
secubit gula...
garam secukup rasa...


(cara2nya:)
panaskan minyak...
tumiskan bawang putih & rencah..
kemudian masukkan batang kailan & sedikit air...
selepas 2 beberapa saat masukkan daunnya & sos tiram..
biarkan sekejap... masukkan gula & garam..
agak2 layu & mendidih...
tutup api & hidangkan...

kailan goreng ikan masin...


(bahan2)
1 ikat kailan...(asingkan batang & daun...)
1 potong ikan masin tenggiri jeruk...
2 ulas bawang putih..(dicincang)
1 biji cili merah..(dihiris untuk hiasan)
2 sudu besar minyak masak...
1 sudu besar sos tiram..
1 sudu teh gula...


(cara2nya:)
panaskan minyak...
masukkan ikan masin & hancurkan ...
kemudian masukkan bawang putih & tumis hingga kekuningan...
masukkan batang kailan...air & sos tiram..
tumiskan 2minit & masukkan daunnya...gula..& cili merah...
setelah cukup layu...tutup api & sedia dihidangkan....

sayur goreng campur


(bahan2)
5 ekor udang (rencah mengikut selera)
3 ulas bawang putih..(dicincang)
2 sudu besar minyak masak...
3 sudu besar sos tiram..
1/4 cawan air..
garam secukup rasa...
1 batang lobak merah...
3 batang putik jagung...
6 kuntuman brokoli..
6 kuntuman kobis bunga...
5 keping cendawan...


(cara2nya:)
panaskan minyak...
tumis bawang putih & rencah....
kemudian..masukkan lobak merah & bunga kobis...
selepas 2 minit...
masukkan air & sayur yang lain...
masukkan sos tiran..& garam...
setelah mendidih...
tutup api & sedia dihidangkan...


p/s: pastikan sayur tidak terlalu layu untuk rasa yang lebih enak..

tomyam campur...



1/4 ekor ayam dipotong kecil...
3 ekor sotong dipotong bulat..
6 ekor udang besar...
4 sudu besar sos tomyam...
6 helai daun limau purut...dikoyakkan sedikit...
2 batang serai...dititik...
3 biji bawang kuning/ bawang besar dibelah 4..
6 biji cili api...dititik sedikit...
jus perahan dari 4 biji limau nipis..(mengikut selera)


(bahan sayur:)
1/2 biji lobak merah ..
4 biji putik jagung...
5 keping cendawan..
beberapa kuntuman bunga kobis...



(cara2nya:)
rebuskan ayam dengan 8 cawan air bersama serai....
agak2 ayam telah masak(lebih kurang 5-7minit)
masukkan sos tomyam..sotong..& udang..
masak 2 minit & masukkan sayuran & daun limau...
kemudia...masukkan cili api...& garam...
akhir sekali...tutup api & masukkan perahan jus limau...
sedia dihidangkan....

tomyam putih..

1/4 ekor ayam..(dipotong kecil)

3 ekor sotong..(dipotong bulat)
6 ekor udang besar...
2 batang serai..(dititik)
6 helai daun limau purut...(dikoyakkan sedikit)
1cm lengkuas...(dihiris)
3 bawang kuning/ bawang kuning...(dibelah 4)
5 biji cili api..(dititik sedikit)
beberapa sudu perahan jus dari 4 biji limau nipis(mengikut selera masing2)


cara2nya:
rebus ayam bersama 8 cawan air..serai...& lengkuas...
setelah agak2 ayam masak..(lebih kurang 5-7minit)
masukkan sotong..udang..bawang..cili api...& daun limau purut...
setelah mendidih...masukkan garam...
tutup api & masukkan perahan limau...sedia dihidangkan...

p/s...
jangan perahkan limau ketika periuk masih di atas api...
untuk mengelakkan tomyam jadi pahit ....

There was an error in this gadget