BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

sAwaTdeE kaA!!!

hye...
salam sejahtera...
seperti yang anda semua tahu...
salah 1 dari syarat hidup kita ialah makan...so kali ini..sy ingin berkongsi ilmu & resepi dari pengalaman sy yang pernah menjadi tukang masak restoran yang menyediakan masakan ala thai...original punya...xmain cilok2..hehehe...
setakat mengetahui tidak ada apa salahnya..
malah tiap pengetahuan mungkin pada suatu hari yang tidak diketahui entah bila... pasti akan memberi faedah juga...
apa kata kita cuba...
sebarang komen & pertanyaan adalah dialu2kan...


chok dee..(g.luck)



Wednesday 27 January 2010

tomyam putih..

1/4 ekor ayam..(dipotong kecil)

3 ekor sotong..(dipotong bulat)
6 ekor udang besar...
2 batang serai..(dititik)
6 helai daun limau purut...(dikoyakkan sedikit)
1cm lengkuas...(dihiris)
3 bawang kuning/ bawang kuning...(dibelah 4)
5 biji cili api..(dititik sedikit)
beberapa sudu perahan jus dari 4 biji limau nipis(mengikut selera masing2)


cara2nya:
rebus ayam bersama 8 cawan air..serai...& lengkuas...
setelah agak2 ayam masak..(lebih kurang 5-7minit)
masukkan sotong..udang..bawang..cili api...& daun limau purut...
setelah mendidih...masukkan garam...
tutup api & masukkan perahan limau...sedia dihidangkan...

p/s...
jangan perahkan limau ketika periuk masih di atas api...
untuk mengelakkan tomyam jadi pahit ....

0 comments:

Proud member of FoodBlogs