BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

sAwaTdeE kaA!!!

hye...
salam sejahtera...
seperti yang anda semua tahu...
salah 1 dari syarat hidup kita ialah makan...so kali ini..sy ingin berkongsi ilmu & resepi dari pengalaman sy yang pernah menjadi tukang masak restoran yang menyediakan masakan ala thai...original punya...xmain cilok2..hehehe...
setakat mengetahui tidak ada apa salahnya..
malah tiap pengetahuan mungkin pada suatu hari yang tidak diketahui entah bila... pasti akan memberi faedah juga...
apa kata kita cuba...
sebarang komen & pertanyaan adalah dialu2kan...


chok dee..(g.luck)



Saturday 13 February 2010

nasi goreng cina


(bahan2)
1 pinggan nasi..
5 keping isi ayam yang telah dihiris..
5 ekor udang..
1 ulas bawang putih..(diketuk)
4 sudu sayur kekacang campur..
1 sudu besar sos ikan..
1 sudu besar gula..
1 sudu teh lada sulah..
3 sudu minyak masak..



(cara2nya:)
panaskan minyak...
tumis bawang putih & isi ayam...
tumis hingga cukup masak..
kemudian masukkan telur & kacau hancur...
selepas itu masukkan nasi..sayur kekacang campur..
sos ikan..& gula...
kacau hingga sebati...
agak2 selepas 2minit...
tutup api.& hidangkan...

Thursday 11 February 2010

sotong masak pedas


(bahan2)
5 ekor sotong sederhana besar..
4 sudu cili kisar..
1 ulas bawang putih diketuk..
1/2 biji bawang kuning..
1 sudu teh gula..
1 sudu besar sos tiram..
1 sudu besar sos ikan..
3 sudu besar minyak masak..


(cara2nya:)
panaskan minyak..
tumis bawang putih & cili kisar hingga garing...
kemudian masukkan sos tiram..sos ikan..& gula..
kacau & masukkan sotong serta bawang kuning..
kacau lagi..
biarkan 2 minit & hidangkan..

udang masak pedas












(bahan2:)
10 ekor udang besar..
4 sudu besar cili kisar..
1/2 biji bawang kuning..
1 sudu teh gula..
1 sudu besar sos ikan...
1 sudu besar sos tiram..
3 sudu minyak masak..
1 ulas bawang putih..


(cara2nya:)
panaskan minyak..
masukkan bawang putih & cili kisar..
tumis sehingga cukup garing..
kemudian masukkan sos ikan..sos tiram..& gula..
kacau & masukkan udang serta bawang kuning...
setelah udang betul2 masak...tutup api & hidangkan....

Wednesday 10 February 2010

daging masak merah

(bahan2:)
200 gram daging..
2 sudu besar cili kisar..
1 ulas bawang putih..
1 sudu besar pewarna merah...
1 sudu besar sos tiram..
1 sudu besar sos cili..
1 sudu basar sos tomato..
1 sudu besar sos ikan..
1/2 biji bawang kuning..(dipotong sederhana tebal)
1 sudu teh gula..


(cara2nya:)
daging direbus tanpa dipotong...
(lebih kurang 20 minit-1/2 jam...
tos & sejukkan..
kemudian potong nipis2..

barulah mula menumis..
mula2..panaskan minyak..
masukkan daging & biarkan ia garing..
kemudian masukkan bawang putih & cili kisar..
tumis sehingga garing..
selepas itu masukkan kesemua bahan lain iaitu
sos tiram..sos cili..sos tomato..gula..sos ikan..serta 1/4 cawan air..
kacau & masukkan bawang...
setelah bawang layu...boleh tutup api & hidangkan..


p/s: pewarna merah boleh didapati di pasaraya...
      jika tiada pun rasanya masih sama...

paprik ayam


(bahan2)
2 kepingan dada ayam..(tanpa tulang..dipotong nipis)
2 batang kacang panjang..(dipotong 2inci)
1/2 biji bawang besar..(dipotong sederhana tebal)
3 biji cili api.. (diketuk)
3 helai daun limau purut..(dikoyak sedikit)
1 ulas bawang putih..(diketuk)
1 susu besar sos tiram..
1 sudu besar sos ikan..
1/2 sudu teh gula..
1 sudu besar kicap pekat..
1/4 cawan air yang dibancuh dengan 1 sudu tepung jagung..
minyak untuk menumis..

(cara2nya:)
panaskan minyak..
tumis bawang putih dan ayam...
agak2 ayam dah masak...masukkan kacang panjang,,
masukkan juga sos tiram..kicap pekat..sos ikan & gula...
kacau beberapa saat..
kemudian masukkan bawang besar..cili api..& daun limau purut..
akhir sekali masukkan air yang telah dibancuh dengan tepung jagung
setelah pekat..tutup api...siap!!

Sunday 7 February 2010

kangkung goreng belacan


(bahan2)
1 ikat kangkung..
5 ekor udang..
1 sudu sos tiram..
2 sudu minyak masak...
garam secukup rasa..


(bahan tumbuk:)
1cm belacan..
2 ulas bawang putih..
5 biji cili api..



(cara2nya:)
panaskan minyak..
tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau..
masukkan udang..
tumis beberapa saat.(sehingga udang masak)
kemudian masukkan sos tiram & 1/4 cawan air..
setelah mendidih masukkan kangkung & garam...
kacau sehingga kangkung layu sedikit..
SIAP!!!sedia dihidangkan...


p/s: rencah boleh digunakan mengikut selera..

Proud member of FoodBlogs