1/4 ekor ayam..(dipotong kecil)
3 ekor sotong..(dipotong bulat)
6 ekor udang besar...
2 batang serai..(dititik)
6 helai daun limau purut...(dikoyakkan sedikit)
1cm lengkuas...(dihiris)
3 bawang kuning/ bawang kuning...(dibelah 4)5 biji cili api..(dititik sedikit)
beberapa sudu perahan jus dari 4 biji limau nipis(mengikut selera masing2)cara2nya:
rebus ayam bersama 8 cawan air..serai...& lengkuas...
setelah agak2 ayam masak..(lebih kurang 5-7minit)
masukkan sotong..udang..bawang..cili api...& daun limau purut...
setelah mendidih...masukkan garam...
tutup api & masukkan perahan limau...sedia dihidangkan...
p/s...
jangan perahkan limau ketika periuk masih di atas api...
untuk mengelakkan tomyam jadi pahit ....
0 comments:
Post a Comment