BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

sAwaTdeE kaA!!!

hye...
salam sejahtera...
seperti yang anda semua tahu...
salah 1 dari syarat hidup kita ialah makan...so kali ini..sy ingin berkongsi ilmu & resepi dari pengalaman sy yang pernah menjadi tukang masak restoran yang menyediakan masakan ala thai...original punya...xmain cilok2..hehehe...
setakat mengetahui tidak ada apa salahnya..
malah tiap pengetahuan mungkin pada suatu hari yang tidak diketahui entah bila... pasti akan memberi faedah juga...
apa kata kita cuba...
sebarang komen & pertanyaan adalah dialu2kan...


chok dee..(g.luck)



Wednesday, 10 February 2010

daging masak merah

(bahan2:)
200 gram daging..
2 sudu besar cili kisar..
1 ulas bawang putih..
1 sudu besar pewarna merah...
1 sudu besar sos tiram..
1 sudu besar sos cili..
1 sudu basar sos tomato..
1 sudu besar sos ikan..
1/2 biji bawang kuning..(dipotong sederhana tebal)
1 sudu teh gula..


(cara2nya:)
daging direbus tanpa dipotong...
(lebih kurang 20 minit-1/2 jam...
tos & sejukkan..
kemudian potong nipis2..

barulah mula menumis..
mula2..panaskan minyak..
masukkan daging & biarkan ia garing..
kemudian masukkan bawang putih & cili kisar..
tumis sehingga garing..
selepas itu masukkan kesemua bahan lain iaitu
sos tiram..sos cili..sos tomato..gula..sos ikan..serta 1/4 cawan air..
kacau & masukkan bawang...
setelah bawang layu...boleh tutup api & hidangkan..


p/s: pewarna merah boleh didapati di pasaraya...
      jika tiada pun rasanya masih sama...

0 comments:

Proud member of FoodBlogs