200 gram daging..
2 sudu besar cili kisar..
1 ulas bawang putih..
1 sudu besar pewarna merah...
1 sudu besar sos tiram..
1 sudu besar sos cili..
1 sudu basar sos tomato..
1 sudu besar sos ikan..
1/2 biji bawang kuning..(dipotong sederhana tebal)
1 sudu teh gula..
(cara2nya:)
daging direbus tanpa dipotong...
(lebih kurang 20 minit-1/2 jam...
tos & sejukkan..
kemudian potong nipis2..
barulah mula menumis..
mula2..panaskan minyak..
masukkan daging & biarkan ia garing..
kemudian masukkan bawang putih & cili kisar..
tumis sehingga garing..
selepas itu masukkan kesemua bahan lain iaitu
sos tiram..sos cili..sos tomato..gula..sos ikan..serta 1/4 cawan air..
kacau & masukkan bawang...
setelah bawang layu...boleh tutup api & hidangkan..
p/s: pewarna merah boleh didapati di pasaraya...
jika tiada pun rasanya masih sama...
0 comments:
Post a Comment